Zajímavosti o Itálii a Italech:

Pokud přijdete v Itálii do restaurace (neplatí pro hospůdky - taverny), uvede vás číšník ke stolu, stůl si tedy nevybíráte sami.

Další tip se ukáže za: 8 sekund
Vse_o_Italii_horni_banner_1360x337_2
Vse_o_Italii_horni_banner_1360x337_1
Vse_o_Italii_horni_banner_1360x337_4
Vse_o_Italii_horni_banner_1360x337_3
previous arrow
next arrow

Italská vlajka

Jak vznikla italská vlajka a proč má zelenou, bílou a červenou barvu

Italská vlajka (trikolóra) je tvořena třemi svislými pruhy v typických národních barvách: zelená, bílá a červená. 

Vlajka vznikla v roce 1796, když byla vytvořena lombardská národní garda a následně italská dobrovolná „lombardská“ legie. Barvy navrhl Napoleon, který měl v oblibě právě zelenou (podobná trikolóra se však objevila již při studentských demonstracích v Bologni roku 1795). V roce 1797 se stala vlajkou republiky Cisalpinské a roku 1802 republiky Italské (přeměněné v letech 1805 - 1814 na Italské království, které Napoleona zradilo). Restaurace se dočkala roku 1848, kdy ji učinil sardinský král Viktor Emanuel II. svou vlajkou a do jejího středu přidal znak savojského domu - bílý kříž na červeném, modře lemovaném štítě. V této podobě se trikolóra stala roku 1861 vlajkou sjednocené Itálie. V roce 1946, kdy se země stala republikou, byl královský znak z vlajky odstraněn. V současné podobě se používá od 19. června 1946 a byla oficiálně přijata k 1. lednu 1948.

Zelená barva symbolizuje louky a kopce, bílá alpský sníh a červená barva krev prolitou v bojích za nezávislost Itálie. Podle náboženského výkladu znamená zelená barva naději, bílá víru a červená barva křesťanskou lásku. O něco zajímavější je také přirovnání k nejoblíbenějším italským ingrediencím: zelená bazalka, bílá mozzarella a červená rajčata. Barevné složení vlajky zůstává stejné už od roku 1797