Zajímavosti o Itálii a Italech:

Italština je složitý jazyk a i samotní Italové říkají, že italsky umí jakš-takš, ale ne na 100%.

Další tip se ukáže za: 8 sekund

Vše o Itálii

Nákup potravin, jídel a nápojů v Itálii

Italská vína, vína prodávaná v Itálii - Lambrusco, Soave, Valpolicella, Chianti, Barolo a Orvieto

Jedním z prvních italských vín prodávaných do zahraničí bylo Lambrusco, přestože (nebo možná právě proto) má pověst levného špatného vína. Následovaly je další méně kvalitní varianty: Soave, Valpolicella a Chianti. V současnosti se situace zlepšila a své místo na zahraničních trzích si vydobyly i kvalitnější odrůdy, ačkoli nejlepší vína si Italové dosud schovávají pro domácí trh. Díky pravidlům DOC se úroveň vín v posledních letech zvýšila. Mnoho výrobců se zaměřilo na výrobu velmi kvalitních vín a kromě zušlechťování zavedených odrůd, jako jsou Barolo a Orvieto, se Italové snaží zlepšovat kvalitu také křížením různých odrůd.

Lehká bílá vína se vyrábějí ze sladších hroznů a v horkém počasí se pijí vychlazená, kdežto plná červená vína si vychutnáte při pokojové teplotě. Víno je stále velmi levné, doporučujeme však vyhnout se nejlevnějším druhům, které by vám mohly způsobit nepříjemné bolení hlavy.

V restauracích vám téměř vždy nabídnou červené nebo bílé, méně často růžové víno. Pokud nevíte, co si objednat, nebojte se ochutnat místní produkci, často načepovanou přímo ze sudu, obzvláště na jihu. Toto víno bývá obvykle velmi dobré a levné, okolo 5 eur za litr. Lahvové víno je dražší, ale také velmi kvalitní. V restauraci zaplatíte za láhev asi
9-15 eur, v supermarketu nebo obchodě přibližně polovinu. V baru si můžete koupit sklenici vína za 1-2 eura podle kvality.