Zajímavosti o Itálii a Italech:

Italové neradi spěchají. Když na ně snesete více než dva požadavky najednou, tak se začnou mračit a být nespokojení

Další tip se ukáže za: 8 sekund
Vse_o_Italii_horni_banner_1360x337_2
Vse_o_Italii_horni_banner_1360x337_1
Vse_o_Italii_horni_banner_1360x337_4
Vse_o_Italii_horni_banner_1360x337_3
previous arrow
next arrow

Italština

Italština - číslovky řadové (první, druhý, třetí, stý, tisící, miliontý)

první - il primo
druhý - il secondo
třetí - il terzo
čtvrtý - il quarto
pátý - il quinto
šestý - il sesto
sedmý - il settimo
osmý - l´ottavo
devátý - il nono
desátý - il décimo
jedenáctý - l´undicésimo
dvanáctý - il dodicésimo
třináctý - il tredicésimo
čtrnáctý - il quattordicésimo
patnáctý - il quindicésimo
šesnáctý - il sedicésimo
sedmnáctý - il diciasettésimo
dvacátý - il ventésimo
dvacátýprvní - il dentunésimo
dvacátýdruhý - il ventiduésimo
dvacátýtřetí - il ventitreésimo
dvacátýšestý - il ventiseiésimo
třicátý - il trentésimo
čtyřicátý - il quarantésimo
stý - il centésimo
tisící - il milesimo
dvoutisící - il duemilésimo
miliontý - il milionésimo

Při tvorbě řadových číslovek dáváme vždy pozor na rod a číslo. Číslovky se zároveň vždy pojí s určitým členem. Například: i primi amori - první lásky nebo la decima musa - desátá múza. U jmen panovníků a papežů se řádová číslovka píše až za jméno. Píše se jako římská číslice bez tečky.

Zdroj: http://italstinaonline.cz/cislovky-v-italstine/cislovky-radove-v-italstine

Italština - číslovky základní

1 uno, una /úno, úna/
2 due
3 tre
4 quattro /kua'tro/
5 cinque /činkue/
6 sei /sej/
7 sette
8 otto
9 nove /nóve/
10 dieci /djéči/
11 undici /undyči/
12 dodici /dódyči/
13 tredici /trédyči/
14 quattordici /kua'tordyči/
15 quindici /kuindyči/
16 sedici /sédyči/
17 diciassette /dyčasse'te/
18 diciotto /dyčo'to/
19 diciannove /dyčannóve/
20 venti /venty/
21 ventuno
22 ventidue
23 ventitre
24 ventiquattro
25 venticinque
26 ventisei
27 ventisette
28 ventotto
29 ventinove
30 trenta
31 trentuno
32 trentadue
33 trentatre
38 trentotto
40 quaranta
50 cinquanta
60 sessanta
70 settanta
80 ottanta
90 novanta
100 cento /čento/

Italština - nápoje (bere, bevanda)

Nápoje
acqua minerale - minerální voda
aranciata -oranžáda
bicchiere - sklenka
birra- pivo
bottiglia - láhev
caffe -káva
caroffa - karafa, džbán
cioccolata calda - horká čokoláda
ghiaccio -led
granitaledová
tříšť s kávou nebo ovocem
latte - mléko
limonata - limonáda
Jitro-litr
mezzo - polovina
quarto - čtvrtina
salute! - na zdraví!
se/z - sodovka
spremuta - čerstvý ovocný džus
succo - koncentrovaný ovocný džus s cukrem
te-čaj
tonica -tonik
vino- víno
rosso - červené
bianco- bílé
rosato - růžové
secco - suché
spumante -šumivé
dolce - sladké

Italština - jídelní lístek a výrazy v něm

affumicato - uzený
alfa brace - opečený na rožni
arrosto - pečené maso
ben cotto -dobře propečený
bolfitojlesso -vařený
brasato -vařený ve víně
congelato - mražený
cotto - vařený, pečený
crudo - syrový
al dente - tuhý, nepřevařený
ai ferri / alla griglia - grilovaný na roštu
al fomo - pečený v troubě
fritto - pečený na tuku
grattugiato - strouhaný
alfa milanese -smažený v trojobalu
pizzaiola -vařený s rajčatovým protlakem
ripieno - plněný
al sangue -zprudka opečený, krvavý
alfo spiedo - pečený na rožni
stracotto -vařený, dušený
surgelato - hluboce zmrazený
in umido -dušený ve vlastní šťávě

Italština, jídlo - zelenina (verduta), luštěniny (legumi), bylinky (erbe aromatice), salát (insalata)

asparogi -chřest

basilico - bazalka
broccoli - brokolice
cappen" - kapary
carciofi - artyčoky
carciofini - artyčokové středy (.srdíčka")
carota- mrkev
cavolfiore - květák
cavolo - zelí
cetn"olo - okurka
cipolfa - cibule
fagioli- fazole
fagiolini -zelené fazolky
finocchio - fenykl
funghi - houby
insalata verdejmista - hlávkový salát/míchaný
salát
lenticchie - čočka
melanzana - lilek, baklažán
on"gano -oregano
patate - brambory
peperoni - papriky
piselli - hrách, hrášek
pomodon" - rajčata
radicchio - červené salátové listy
spinaci - špenát
zucchini -cukety

Italština - ryby (pesce), mořské plody (mlži, plži /crostacei/)

ryby (pesce) a mořští mlži a plži (crostace1)

acciughe - ančovičky (sardelky)
anguilla - úhoř
aragosta - humr
baccala -sušená solená treska
calamari - kalamáry
cela/o - parmice šedá
cozze -slávky jedlé
dentice - pražma mořská
gamberi, gamberetti - garnáti (mořští korýši)
gronchio - krab
merluzzo - treska
ostriche - ústřice
pesce spadu ~ mečoun
po/po -chobotnice
riccio di more -ježovka
rospo - polorejnok
sampiero - pilobřich ostnitý
sarde -sardinky
sgombro - makrela
sogliola - platýz
tonno -tuňák
triglie - parmice nachová
trata - pstruh
vongole - mlži, škeble

Italština - hlavní jídlo, maso (druhý chod /il secondo/)

agnello- jehněčí

bistecca - steak
carpaccio - plátky syrového hovězího masa
cervel/a - mozeček, zpravidla telecí
cinghiale - divočák
conig/io - králík
costoletta - kotlet, řízek
fegatini - drůbeží játra
legato -játra
involtini - plněné masové závitky
lepre -zajíc
lingua - jazyk
maiale -vepřové
manzo - hovězí
mortadella -druh salámu
pancettafspeck- slanina
pol/o -kuře
polpette - karbanátky
rognoni -ledvinky
salsiccia - párek
saltimbocca - telecí závitek
spezzatino - dušené maso
tacchino - krocan
trippa - dršťky
vitello -telecí

Italština - omáčky k těstovinám (salso)

  • amatriciana - nakrájená slanina s rajčatovým protlakem
  • arrabbiata - pálivý protlak s chilli papričkami
  • bolognese - masová omáčka
  • burro - máslová omáčka
  • carbonaro - smetana, šunka a šlehané vejce
  • funghi - omáčka s houbami
  • panna - omáčka se šlehačkou
  • pormigiano - omáčka s parmezánem
  • peperoncino - olivový olej, česnek a čerstvé chilli papričky
  • pesto - omáčka s mletou bazalkou, česnekem a piniovými oříšky
  • pomodoro - rajčatový protlak
  • puttanesca - rajčata, ančovičky, olivový olej a oregano
  • rogu - masová směs
  • salvia - omáčka se šalvějí
  • vongole - omáčka s mlži
  • salvia- omáčka se šalvějí
  • vongole - omáčka s mlži

Italština - polévky, těstoviny, hlavní jídlo (první chod /il primo/)

  • brado - čistý vývar
  • cannelloni - zapékané plněné těstovinové závitky
  • farfalle - těstoviny ve tvaru mašliček
  • fettuccine - široké těstovinové nudle
  • gnocchi - noky z bramborového těsta lasagne - zapékané těstoviny s bešamelem a sýrem
  • maccheroni -makarony (duté těstoviny)
  • minestrina -čistý vývar s těstovinami
  • minestrone - hustá zeleninová polévka
  • pasta a/ fomo -těstoviny zapečené s mletým
  • masem, vejci, rajčaty a sýrem
  • pasta e fagioli -těstoviny s fazolemi
  • pustina in brado - polévkový vývar s těstovinami
  • penne - menší rýhované duté těstoviny
  • rovioli - plněné těstovinové taštičky
  • rigatoni - vět!í rýhované duté těstoviny
  • risotto - rizoto
  • spaghetti - špagety
  • spaghettini -tenké špagety
  • stracciatel/a -vývar s vejcem
  • tagliatelle - těstovinové nudle
  • tortellini - těstoviny plněné masem, sýrem nebo houbami
  • vermicelli -tenké špagety